Wat is gastouderopvang

Een beeld bij deze vorm van kinderopvang

Wat is gastouderopvang

Gastouderopvang is een vorm van kinderopvang. Gastouderopvang wordt aangeboden door een gastouder. Dit is kinderopvang die verleend wordt bij de gastouder of de ouders thuis wanneer de ouders werken of studeren. Een gastouder kan ook aan andere kinderen opvang verlenen.

Graag vertellen wij je meer over de verschillende vormen van kinderopvang. Op deze manier kun je een beeld krijgen wat gastouderopvang is en wat het verschil is met de andere vormen van kinderopvang.

Gastouderopvang

Een gastouder vangt kinderen op in een huiselijke sfeer. Een gastouder mag niet meer dan 6 kinderen tegelijk opvangen, waarvan 5 van onder de 4 jaar oud, 4 van onder de 2 en 2 baby’s tot 1 jaar. Heeft een gastouder zelf ook kinderen, dan tellen die tot zij 10 jaar oud zijn mee.

Om een officieel gastouder te zijn, moet een gastouder in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) geregistreerd zijn. Staat een gastouder daarin, dan weet je zeker dat die gastouder een relevant diploma heeft, een Verklaring Omtrent het Gedrag en KinderEHBO. Een gastouder kan alleen aangesloten zijn bij een gastouderbureau als zij ingeschreven staan in het LRK.

De kosten van een gastouder zijn afhankelijk van de voorwaarden en de manier waarop de gastouder het werk invult. Soms hoef je bij ziekte bijvoorbeeld niet door te betalen, soms wel. Soms kun je individuele prijsafspraken maken, soms niet. Kortom: niet elke gastouder regelt de zaken op dezelfde manier. Bespreek van tevoren dus goed wat de regels zijn en welke kosten daaraan verbonden zijn. Het gastouderbureau kan jou en de gastouder daarbij helpen. De gemiddelde kosten liggen tussen de €5 en €5,50 euro per uur.

In vergelijking met andere vormen van kinderopvang kunnen er ook nadelen aan gastouderopvang zitten. Zo is er meestal maar 1 gastouder, je bent dus afhankelijk van diegene. Is de gastouder ziek of op vakantie; dan moet je zelf (of samen met het gastouderbureau) zorgen voor andere opvang. De groep kinderen bij een gastouder is kleiner dan op een kinderdagverblijf dus zijn er misschien minder leeftijdsgenoten om mee te spelen.

Uiteraard heeft gastouderopvang ook voordelen wanneer je deze vorm van kinderopvang vergelijkt met andere vormen van kinderopvang. Zo zijn de kosten per uur lager dan bij een kinderdagverblijf. Bij een erkende gastouder via een gastouderbureau heb je recht op kinderopvangtoeslag, waardoor je een deel van je kosten terugkrijgt. Over het algemeen zijn gastouders een stuk flexibeler dan een kinderdagverblijf. Je kunt het aantal uren per dag vaak in overleg bepalen. Een extra uur of een extra dag heb je veelal makkelijker geregeld. Sommige kinderen raken overprikkeld van een grote groep kinderen bij een kinderdagverblijf. Bij een gastouder zijn er tot maximaal 5, maar vaak minder, andere kinderen. Daarnaast is de sfeer bij een gastouder huiselijk.

Kinderdagverblijf

Op een kinderdagverblijf kan je kind terecht tot het 4 jaar oud is. Je baby zit in een groep van maximaal 12 kinderen en je peuter komt in een groep van maximaal 16 kinderen. Het aantal pedagogisch medewerkers per groep is afhankelijk van het aantal kinderen in de groep.

Op een kinderdagverblijf kun je horizontale en verticale groepen hebben. In een horizontale groep zitten kinderen van dezelfde leeftijdscategorie. Vaak van ongeveer 0-2 jaar (een babygroep) en van 2-4 jaar (een peutergroep). In een verticale groep zitten kinderen van 0-4 jaar door elkaar. Het kan daardoor voorkomen dat er niet van elke leeftijd meerdere kinderen in de groep zitten. Je baby kan dan bijvoorbeeld de enige baby in de groep zijn.

De kosten van een kinderdagverblijf verschillen per locatie. De prijs hangt daarnaast ook nog af van onder andere het aanbod in de buurt. Ook of je een contract voor bijvoorbeeld 52 weken of 48 weken afsluit. En heb je opvang nodig voor een halve of een hele dag. Ook als je gebruik wilt maken van extra ruime openingstijden heeft dit invloed op de prijs. De gemiddelde prijs van een kinderdagverblijf ligt tussen de €7 en €8 euro per uur.

Ook bij een kinderdagverblijf kunnen er nadelen zijn. Een kinderdagverblijf kost geld. Gemiddeld €2 tot €3 euro per uur meer dan bij gastouderopvang. Daar bovenop betaal je vaak per dagdeel. Het kan dus zijn dat je voor kinderopvang betaald die je niet nodig hebt. Je kind gaat naar een grotere groep. Er is dus ook meer kans op verkoudheid, virussen en kinderziektes en bij koorts of ziekte word je gebeld en moet je kind opgehaald worden.

Een kinderdagverblijf heeft ook voordelen. Bij ziekte of vakantie is er altijd vervanging. Door de grotere groep zijn er veel andere kinderen om mee te spelen en van te leren. Je kind went snel aan groepen en verschillende kinderen en volwassenen. Ook is er bij een kinderdagverblijf het verplichte vier-ogen-principe. Er mag nooit een pedagogisch medewerker alleen op de groep staan.

Neem contact met ons op